Глобална кампања “16 дана против насиља над женама” је у току, а завршиће се 10. децембра на Међународни дан људских права. У оквиру ове кампање, Савет за родну равноправност под покровитељством Града Новог Пазара, Амбасаде Канаде и Министарства културе, спровешће низ активности везаних за ову тему. Кампања је ове године кренула из ОШ “Ђура Јакшић” из Трнаве.

“Као и претходних осам, тако смо и ове године кренули снажно у реализацију ове кампање јер нам је циљ да што више причамо на ову тему и грађанима подигнемо свест колико је важно дићи глас против било ког вида насиља”, рекао је испред Академске иницијативе “Форум 10”, Фахрудин Кладничанин. Додао је да ће у наредним данима бити организоване разне дебате на поменуту тему, биће пројекције филма, говориће адвокати специјализовани за случајеве насиља итд. Кладничанин је рекао да у Новом Пазару на срећу нема смртних случајева изазваних породичним или партнерским насиљем, али има доста пријава да је насиље наступило.

Испред Савета за родну равноправност Банина Мудеризовић је истакла да су ове године у фокусу кампање млади који су покретачи борбе против насиља над женма. Позвала је све заитересоване да у среду, 6. децембра од 11 сати у фоајеу Културног центра пропрате пројекцију филма који говори о насиљу, а који је првенствено припремљен за школарце.

Основна школа ,,Ђура Јакшић” из Трнаве била је полазна тачка за почетак реализације пројекта “16 дана против насиља над женама”. ,,Нама је драго да је наша школа препозната као образовна установа која спроводи превентивне активности. Ово је пројекат који само наставља те наше активности где ми код ученика развијамо свест о правовременој реакцији на било који вид насиља”, казала је дитекторка ОШ “Ђура Јакшић” из Трнаве.

0 0 Гласови
Оцена чланка
Обавести ме о
0 Коментари
Видите све коментаре