Обележавање Међународног дана матерњег језика који се слави 21. фебруара УНЕСКО је прогласио 1999. године. Генерална скупштина Уједињених нација признала је резолуцијом овај празник и одредила 2008. годину за међународну годину језика. Празник је настао на иницијативу Бангладеша (бившег Источног Пакистана). У тој држави 21. фебруара 1952. одржани су протести у организацији Покрета за бенгалски језик, када су полиција и војска убиле неколико студената у Даки.

Међународни дан матерњег језика редовно прослављају земље чланице УНЕСКО-а како би промовисале језичку и културну разноликост, те вишејезичност. Широм света се обележава Међународни дан матерњег језика са циљем подизања свести о значају и вредности језика као темељног елемента културне баштине и идентитета појединца.

Овај значајан датум обележили су ученици ОШ „Ђура Јакшић“ кроз рецитације, скечеве, казивање познатих цитата о језику. Програму су присуствовали ученици школе, наставници, стручни сарадници, директорка школе као и сви љубитељи језика.

0 0 Гласови
Оцена чланка
Обавести ме о
0 Коментари
Видите све коментаре