Dan ružičastih majica

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja simbolično se obeležava poslednje srede u mesecu februaru, pod nazivom „Dan ružičastih majica“. Mi smo se, takođe, potrudili da u našoj školi obeležimo ovaj datum u ružičastim tonovima i istaknemo značaj borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti,  razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata, odnosno razvijanje svesti o postojanju problema vršnjačkog nasilja.

Sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu podrške učeniku koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja jer je u školu došao sa roze majicom. Učenik Čarles MekNil je obukao roze majicu u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke.

Aktivisti su podelili roze majice i ostalim učenicima u školi koji su ih nosili kao podršku dečaku. Tako da su od tada roze majice postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Svaka škola u svetu na svoj način realizuje projekat. Naša škola je i ove godine pokrenula taj projekat u cilju podsticanja učenika da razmišljaju o tome kako doprineti smanjenju vršnjačkog nasilja, a jedan od načina je i obeležavanje Dana ružičastih majica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.