Међународни дан борбе против вршњачког насиља симболично се обележава последње среде у месецу фебруару, под називом „Дан ружичастих мајица“. Ми смо се, такође, потрудили да у нашој школи обележимо овај датум у ружичастим тоновима и истакнемо значај борбе против вршњачког насиља. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости,  развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата, односно развијање свести о постојању проблема вршњачког насиља.

Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу подршке ученику који је био жртва вршњачког насиља јер је у школу дошао са розе мајицом. Ученик Чарлес МекНил је обукао розе мајицу у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке.

Активисти су поделили розе мајице и осталим ученицима у школи који су их носили као подршку дечаку. Тако да су од тада розе мајице постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

Свака школа у свету на свој начин реализује пројекат. Наша школа је и ове године покренула тај пројекат у циљу подстицања ученика да размишљају о томе како допринети смањењу вршњачког насиља, а један од начина је и обележавање Дана ружичастих мајица.

0 0 Гласови
Оцена чланка
Обавести ме о
0 Коментари
Видите све коментаре